Naisten Päivä -malliston tarina

lehdist1Naisten Päivä -malliston tarina alkoi vuonna 2002. Olin kuunnellut korvat punaisina kun teinit ja aikuiset hokivat, että vi**u sitä ja vi**t tätä. Olin juuri valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista, ja ajattelin, että haluan muotoilun keinoin vastustaa kiroilua. Koin v-kiroilun loukkaavana: Helvetti on paha, Saatana on paha, Perkele on paha, mutta entäs tuo Vittu sitten? Mitä kiroiltavaa siinä on? Ja minusta tuo Vittu tuntui niin ikävältä ja asenteelliselta sanalta muutenkin…

 

Hyvällä, ei pahalla

 

Ajattelin, että jos nyt nostan viisaan etusormeni pystyyn ja lähden saarnaamaan jokaiselle kiroilijalle, että ”nyt suu suppuun ja kiroilu seis, ei yhtään v*ttua enää!”, niin moinen asenne kääntyy minua itseäni vastaan. Sen sijaan ajattelin, että jos sanoisin rumasti puhutun sanan tuhat ja miljoona kertaa kauniisti, niin lakkaisiko se olemasta ruma? Halusin tehdä ”rumasta kuvasta” jotain oikein kaunista ja ryhdikästä. Vain parasta kotimaista laatua ja iloista asennetta.

 

Minulla oli kaverini kanssa syksyllä 2002 muotimessu Vatevassa yhteinen osasto, jossa esittelimme palkittuja opinnäytetöitämme. Mukana minulla oli myös ensimmäiset Naisten Päivä -työt: Kaksi miesten kauluspaitaa ja yksi  naisten käsilaukku. Huomasin hämmästyksekseni, että ihmiset kulkivat upeiden opinnäytetyö-asujeni ohi ja pysähtyivät Naisten Päivän äärelle. Suut levisivät hymyyn: ”Mikäs se täällä!” Kaiken ikäiset miehet ja naiset halusivat kertoa minulle tarinoita kuosiin liittyen. Eräskin vanha herra sanoi, että ”Oi oi, mahtavatkohan nämä nykynuoret edes tietää mikä tämä on, mutta kyllä me näitä nuorina kuoropoikina piirreltiin!”.

Alusta asti päätin, että myyn Naisten Päivä -tuotteita vain 15 vuotta täyttäneille. Jos nuoremmat haluavat jotain, pyydän heitä tulemaan äidin tai isosiskon kanssa ostoksille.

 

Iloinen feminismi

 

Naisten Päivä -kuosissa on kirkkoveneitä. Jokainen vähän erilainen, täydellisen omanlaisensa. On airollisia ja airottomia. Kuosissa on myös tyhjiä kohtia -niiden kohdalla kunnioitan niitä naisia, joilta tämä kyseinen arvokas paikka on tuhottu ja myös niitä naisia, joilta tämä syystä tai toisesta puuttuu.

Naisten Päivä on jo 12-vuotias mallisto. Monet kerrat olen ajatellut, että olisiko jo aika lopettaa. Mutta sitten olen taas saanut uuden tuoteidean ja asiakkailta hyvää palautetta, ja aina vaan siitä on versonnut uusia ideoita ja uutta virtaa. Vuosien varrella olen valmistanut/Suomessa valmistuttanut mm. kukkaroita, toilettipussukoita, tyynyliinoja, pussilakanoita, heijastimia, käsilaukkuja, weekend-kasseja, pannulappuja, heijastimia… Ja tilauksesta olen valmistanut mm Kouvolan poliisinaisten kirkkovenesoutujoukkueelle voimahuivit, Oulun Karjasillan ev.lut. seurakunnalle Elossa!-kampanjaan vyönsoljen, gynekologien kesäpäiville essuja ja pöytäliinoja, syöpäsairaalan sohville tyynyjä jne jne.

Olen myös saanut kuulla monta rakkaudellista tarinaa, mm sen, kun vaimo hankki rekkaa Euroopassa ajavalle miehelleen Naisten Päivän tyynyliina-pussilakana-setin, jotta mies saisi pitkillä ajomatkoillaan joka yö mennä rekan hytissä turvallisten lakanoiden keskelle nukkumaan. Suloinen tarina oli myös, kun isosisko hankki pikkusiskolleen kukkaron lahjaksi, kun pikkusiskolla alkoivat ensimmäiset kuukautiset. Naiseus on iloinen asia!

 

Naisten Päivällä on kiroilua torjuva vaikutus. Teen paljon töitä teinien parissa. Joskus kiroilevat teinit valahtavat kalpeiksi, kun näkevät minulla Naisten Päivä -käsilaukun: ”Ti-ti-tiedätkö si-sinä mikä kuvio TUO on?”.  Kyllä tiedän, ja puhun heille tasa-arvosta ja positiivisesta asenteesta. Yleensä kiroilu loppuu siihen.

 

Maailmaan synnytään naisen kautta. Se on hienoa ja kaunista, eikä siinä ole mitään kiroiltavaa. Tehdään yhdessä rumat puheet tyhjiksi kauniilla kuvilla! Iloista Naisten Päivää joka päivä, myös 8.3. :)

 

 
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Before you post, please prove you are sentient.

Mikä on krokotiilin neljäs kirjain (pienellä) ?